top of page

5 TYPISCHE HORECA SITUATIES

Updated: Jul 5, 2023

Werken in de horeca is een vak apart en als horecaprofessional krijg je te maken met allerlei verschillende situaties. Situaties die typerend zijn en die je alleen snapt als je ooit in de horeca hebt gewerkt. Het is niet voor niets dat horecamedewerkers altijd de avond nabespreken met een sluitdrankje! Tijdens de mbo-opleiding van de Wadden Academy, een horeca vakschool, leren studenten hoe ze met deze situaties moeten omgaan en hoe ze de beste service kunnen verlenen aan de gasten. In deze blog nemen we vijf typische situaties in de horeca onder de loep.1. KLAGENDE GASTEN

Een van de meest voorkomende situaties in de horeca is wanneer een gast een klacht heeft. Ze vinden het vlees is te gaar, ze wachten al te lang, er is niet genoeg wijn ingeschonken en ga zo maar door. Of je het er nu mee eens bent of niet, de klant is koning. Het is belangrijk om deze klacht serieus te nemen en op een vakkundig manier op te lossen. Luister aandachtig naar de gast en probeer te begrijpen wat het probleem is. Bied vervolgens een oplossing aan die past bij de situatie. Dit kan een extra vol glas wijn zijn om te compenseren, dit kan een gratis tussengerecht zijn of bijvoorbeeld een kop koffie van het huis. Vind een creatieve oplossing waardoor de gasten het zo snel mogelijk weer vergeten zijn.


2. GASTEN DIE PLAGEN

Een andere situatie die vaak voorkomt in de horeca, is dat gasten plagen met typische grappen. Dit is vaak onschuldig geplaag met typische grappen die je al honderd keer hebt gehoord en waar je uit beleefdheid om lacht. Bijvoorbeeld als je vraagt of degene die heeft afgerekend de bon nog mee wil, is een veel voorkomende reactie: “Nee hoor, ik kan het helaas niet declareren.” Of als je een biertje brengt aan tafel: “Neem je er zelf ook eentje?” Altijd blijven lachen en denk aan die fooi ;).


3. MISLUKTE BESTELLING

De horeca bestaat uit werk door mensen en er wordt veel gewerkt met natuurproducten. De mogelijkheid dat er weleens iets fout gaat, is dan ook zeer reëel. Het is belangrijk om deze situatie op een professionele manier op te lossen en de gasten tevreden te houden. Hetzelfde geldt voor het vergeten van een bestelling. Bij onze horeca vakschool leren studenten hoe ze goed teamwork leveren en dat de samenwerking tussen de vloer en de keuken optimaal is.


4. VERGETEN BESTELLING

Iets vergeten tijdens een drukke avond in de horeca gebeurt ook regelmatig. Na het uithalen van een tafel vergeten om de tafel mee te geven? Of ben je vergeten om de bestelling in het systeem te zetten? Door te overleggen met de keuken kun je misschien extra snel een bestelling klaar hebben. En als de situatie niet meer te redden is, kun je het misschien nog oplossen met een drankje van het huis en een beetje charisma. Herken jij ook dat je ‘s nachts wakker schrikt en dat je nagaat of je tafel 10 dat extra bakje mayo wel hebt gebracht?


5. ONBELEEFDE GASTEN

Tot slot kan het helaas voorkomen dat je te maken krijgt met onbeleefde gasten. Gasten die naar je fluiten of in hun vingers knippen om je aandacht te krijgen, zul je er altijd tussen hebben zitten. Zelf beleefd en respectvol blijven is een uitdaging, maar als horecaprofessional heb jij deze competenties. Als een situatie escaleert is het goed om grenzen aan te geven, dit kan erg lastig zijn, maar ook hier word je voor klaargestoomd bij onze horeca-opleiding.


Al met al zijn dit een aantal typerende situaties voor de horeca waar je samen met jouw collega's de humor van moet inzien door er onderling een lolletje van te maken. Bij de Wadden Academy, dé horeca-opleiding, leren studenten hoe ze deze situaties kunnen omarmen en kunnen bijdragen aan een geweldige horeca-ervaring voor de gasten.Comments


bottom of page