top of page
Ameland_Waddenacademy-49.jpg

LEES VERDER EN KRIJG ANTWOORD OP AL JE VRAGEN


Alle vragen over wonen, werken en leren op de Waddeneilanden worden hier beantwoord. Wil jij weten welke opleiding bij jou past, hoe een schooldag eruit ziet of wil je weten hoeveel jij gaat verdienen als kok of gastheer/-vrouw? Lees dan verder voor alle antwoorden op jouw vragen. 

 

Je kunt je ook opgeven voor de open dag om daar al je vragen te stellen!

Ameland_Waddenacademy-71.jpg

FAQ

 • Welke opleiding kan ik volgen?
  Je kan je inschrijven voor de volgende opleidingen: - Niveau 2 basiskok - Niveau 3 zelfstandig werkend kok - Niveau 2 gastheer/vrouw - Niveau 3 zelfstandig werkend gastheer/vrouw Om toegelaten te worden tot de mbo-opleidingen gelden de algemene toelatingseisen voor niveau 2 opleidingen: Diploma voortgezet onderwijs; vmbo (of hoger); Diploma MBO-entree (of hoger); Overgangsbewijs HAVO 3 naar HAVO 4; Overgangsbewijs VWO 3 naar VWO 4; Ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling. ​ Voldoe je hier niet aan? Dan hangt het van je leeftijd af welke route je kunt volgen. Het team van de Wadden Academy kijkt hier in dit geval samen met jou naar. Voldoe je hier wel aan? Meld je dan snel aan voor de open dag of neem contact op voor meer informatie! We werken samen met de volgende scholen: ROC Kop van Noord Holland Friesland College Noorderpoort College
 • Hoe lang duurt de opleiding?
  De opleiding van Wadden Academy wordt als een verkort traject aangeboden. Je kan niveau 2 in één jaar en niveau 3 in twee jaar afronden. Dit hangt echter ook af van je eigen inzet.
 • Wat zijn de kosten voor de opleiding?
  Texel: Je betaalt eenmalig inschrijfgeld van € 750 aan de Wadden Academy, de rest (excursies, extra lessen, materiaal en begeleiding) worden door de Academy vergoed. Ameland: Je betaalt geen inschrijfgeld. Schiermonnikoog: Je betaalt geen inschrijfgeld.
 • Moet ik geld betalen als ik vroegtijdig met de opleiding stop?
  Ja, als je zonder goede reden vroegtijdig met de opleiding stopt, heeft de Wadden Academy het recht om €1000,- terug te vorderen. Ook kan een werkgever in de arbeidsovereenkomst een studieclausule opnemen en daarmee de bijdrage terug vorderen.
 • Moet ik mijn eigen boeken betalen?
  Nee, deze worden met de eigen bijdrage verrekend. Je hoeft hier niet extra voor te betalen.
 • Hoeveel lesuren zijn er per week en hoeveel uren moet ik besteden aan huiswerk?
  Je hebt 8 uur les per week en bent thuis (afhankelijk van je niveau) ca 4 uur per week met huiswerk bezig.
 • Hoe ziet een schooldag eruit?
  Je hebt elke woensdag van 9.00 tot 17.00 uur les. In de ochtend krijg je de vakken Nederlands, rekenen, Engels en Loopbaan & Burgerschap. Als leerling van de koksopleiding krijg je in de middag theorievakken over koken en leer je over warenkennis, hygiëne en voeding. Als leerling van de gastheer/-vrouw opleiding doe je in de middag theoriekennis op over onder andere gastgericht communiceren, het serveren van dranken en gerechten, gastvrijheid en voedselveiligheid. Naast het reguliere traject, word je tijdens het opleidingsjaar getrakteerd op aanvullende excursies waarin je alles leert over de unieke eilandgastronomie - bijvoorbeeld op pad met de eilandjager, bier brouwen en kaas maken.
 • Wat is het adres van de school?
  De Texel Academy is gehuisvest in De Openbare Scholengemeenschap ‘De Hogeberg’. Haffelderweg 40, 1791 AS Den Burg. De Ameland Academy is gehuisvest in De Toel in Nes Kardinaal de Jongweg 31, 9163 HZ Nes – Ameland De Schier Academy is gehuisvest in de Inspecteur Boelensschool Kerkelaantje 1, 9166 NB Schiermonnikoog
 • Is er een doorstroommogelijkheid naar niveau 3?
  Ja, je kan met je behaalde niveau 2 diploma doorstromen naar niveau 3 aan de Wadden Academy. Op Ameland kan je zelfs door met niveau 4.
 • Moet ik in de vakanties doorwerken?
  Ja, je werkt met een arbeidsovereenkomst waarin je per jaar 5 weken vakantie hebt. Omdat deze opleiding normaal 2 jaar duurt en bij ons 1 jaar, moet je rekening houden met een intensief schema. In de zomervakantie is het hoogseizoen op de eilanden. Je neemt je vakantie daarom grotendeels op in de winterperiode.
 • Wat voor diploma krijg ik als ik klaar ben?
  Je ontvangt afhankelijk van je instapniveau een erkend MBO diploma Basis Kok Niveau 2 of Gastheer/Gastvrouw Niveau 2, zelfstandig werkend kok niveau 3 of zelfstandig werkend gastheer/vrouw niveau 3.
 • Hoe groot is de kans op een baan nadat ik de opleiding heb afgerond?
  Bij goed functioneren en goede inzet krijg je gegarandeerd een baan op het eiland.
 • Hoe kom ik aan een werkplek?
  De Wadden Academy zorgt dat er voor elke leerling een passende, erkende en veilige werkplek is. Tijdens de open dag matchen wij leerling en restaurant / hotel / vakantiepark / strandpaviljoen.
 • Mag ik zelf kiezen waar ik ga werken?
  We horen graag waar je zou willen werken en doen ons best je ideale plek te organiseren, maar kunnen niets garanderen.
 • Kan ik halverwege het jaar veranderen van werkplek?
  Nee, dit kan niet. We matchen iedere deelnemer met zorg aan een leerbedrijf en we gaan er vanuit dat dit voor iedereen goed uitpakt.
 • Hoeveel ga ik verdienen?
  Texel: Je verdient conform de Horeca CAO. Ameland: Je verdient conform de Horeca CAO. Schiermonnikoog: Je verdient conform de Horeca CAO.
 • Wanneer is de verloning?
  Je bent in dienst bij je leerbedrijf. Ieder leerbedrijf heeft een eigen dag waarop het loon wordt uitgekeerd. Vraag je werkgever op welke datum hij uitbetaalt.
 • Kan ik ook deelnemen aan de Wadden Academy als ik al wonend ben op een van de eilanden?
  Jazeker, dat kan. Je hoeft niet op de campus te wonen om deel te nemen.
 • Waar kom ik te wonen tijdens mijn studiejaar en wat zijn de kosten?
  Texel Op Texel kom je te wonen op de campus in Den Burg, bestaande uit gemeubileerde Tiny Houses van Stichting Woontij. De kale huur bedraagt ca. €500,- en de servicekosten zijn €149,73. (servicekosten bestaan uit: BTW, glasvergoeding, zonnepanelen, bewonersvereniging Texel, internet, vergoeding inventaris, serviceabonnement, water). De huurder moet zelf energie aanvragen. Door zonnepanelen zijn de kosten voor energie laag (rond de €20,- per maand). Je kan bij de gemeente huursubsidie aanvragen. Ameland Op Ameland woon je op een campus in Ballum of in een van de huizen die de werkgevers hebben ingericht voor hun werknemers. De campus bestaat uit kamers, studio’s en appartementen. Je kan je eigen meubilair mee nemen, maar we helpen ook graag samen met de werkgevers met de inrichting. Kamer: €87,50 per week Studio: €150,- per week De prijzen zijn inclusief: gas, water, stroom, internet, mede gebruik wasmachine en wasdroger, belastingen, riool, kabel, onderhoud en schoonmaak van de gezamenlijke ruimte en tuin. De kosten van de huisvesting bij de werkgevers verschillen per ondernemer. Je eerste jaar op de Academy ga je ‘op kamers’ en deel je badkamer en keuken met twee klasgenoten of collega's. Niet alleen, maar samen ga je het avontuur aan en maakt zo snel vrienden. Wat een feest! Zodra er een studio vrijkomt kun je doorstromen naar een zelfstandige studio (uiteraard alleen maar als je dat dan nog wilt). Schiermonnikoog Je zal komen te wonen bij een van de ondernemers op het eiland. De ondernemer stelt een kamer, studio of een appartement beschikbaar. Samen met jou gaan we in overleg wat je wensen zijn en kijken dan welke ondernemers hierbij past. De kosten van de huisvesting verschillen per ondernemer.
 • Hoe oud moet ik zijn om op de campus op Texel of Ameland te wonen?
  Texel: Je moet minimaal 18 jaar oud zijn. Ameland: Je moet minimaal 16 jaar oud zijn.
 • Moet ik mij inschrijven op het eiland?
  Texel en Ameland: Ja, om op de campus te kunnen wonen, moet je je inschrijven bij de gemeente. Als je woont in een van de beschikbaar gestelde woningen van de ondernemers op het eiland, is dit niet verplicht. Schiermonnikoog: Dat is niet verplicht.
 • Hoe kan ik mij inschrijven op het eiland?
  Je kan je inschrijven bij het gemeentehuis met een getekend huurcontract en een geldig legitimatiebewijs. Dit kan tot 5 dagen ná de verhuizing. Als je je inschrijft op het eiland, word je automatisch uitgeschreven bij je vorige gemeente.
 • Heb ik recht op huursubsidie?
  Dat beslist de overheid. Je kan dit checken op: mijntoeslagen.nl
 • Als ik na dit jaar op het eiland wil blijven, waar kan ik dan wonen?
  Als je na je opleiding wilt blijven, gaan we samen met jou en met hulp van lokale ondernemers op zoek naar nieuwe woonruimte op het eiland.
 • Wanneer is de Wadden Academy opgericht?
  Stichting Texel Academy is in 2018 opgericht door Texelse horecaondernemers in samenwerking met ROC Kop van Noord Holland. In 2019 is Ameland Academy door Stichting Horeca Ameland opgericht. Ameland Academy sluit aan na het voorbeeld van de Texel Academy in samenwerking met Friesland College. Schier Academy is in april 2021 opgericht door Stichting Trochsatter in samenwerking met Noorderpoort. ​ In 2022 gingen de horeca vakscholen onder dezelfde naam om de naamsbekendheid te vergroten. Het overkoepelende doel van de academies is om zoveel mogelijk jonge, getalenteerde en gemotiveerde studenten naar de verschillende eilanden te halen. De aangesloten partners zijn uitgegroeid tot een samenwerkingsverband tussen talloze ondernemers, eilanders, politiek en onderwijs.
 • Hoe wordt de Wadden Academy gefinancierd?
  De Academy wordt gefinancierd door meerdere instanties, organisaties, sponsoren en de overheid. Ook de deelnemende ondernemers zelf dragen bij.
 • Waar wordt het geld van de Wadden Academy aan besteed?
  Het geld wordt besteed aan: – de opleiding op het eiland en alle extra’s; – coaching voor alle leerlingen op het eiland; – uitvoering van het project.
 • Binnen welke tijd krijg ik reactie op mijn vraag?
  We proberen binnen 24 uur op alle vragen via mail en sociale media te reageren.
WaddenAcademy_Texel-65_edited.jpg

VRAGEN STELLEN TIJDENS DE OPEN DAG

De vragen zijn opgedeeld in leren, werken en wonen en kunnen per eiland soms verschillen. De beste manier om antwoorden te krijgen op al je vragen, is om langs te komen bij een van de open dagen. Op deze manier kun je niet alleen al jouw prangende vragen stellen, maar je kunt ook een gevoel krijgen bij de opleiding en bij de eilanden. Op deze manier ontmoet je wellicht jouw toekomstige werkgever en collega's. Je krijgt een rondleiding op een eiland en gaat langs verschillende werkgevers. Zo kun je alvast nadenken bij wat voor horecagelegenheid jij je thuis voelt, maar ook waar jij jouw opleiding uitgedaagd wordt. Tijdens de open dag kun jij echt kijken of jij jezelf hier al ziet wonen, werken en leren voor het komende jaar en misschien zelfs wel jaren!

Heb je een specifieke vraag die in deze lijst niet beantwoord wordt? Mail die vragen gerust naar info@waddenacademy.nl 

bottom of page