top of page

AMELAND ACADEMY

Amelanders zitten gezellig om een kampvuur heen
Student van de Ameland Academy tapt een biertje

START VAN DE AMELAND ACADEMY

In een dringende zoektocht naar horecapersoneel, zochten Amelandse horecaondernemers samen een oplossing die in Ameland Academy in 2019 zijn vorm kreeg. De oplossing bestond uit een innovatieve horecaopleiding op Ameland die onderscheidend is van vergelijkbare opleidingen in het land na voorbeeld van de Texel Academy maar toch iets anders. Leerlingen volgen een mbo-niveau 2 en/of 3 opleiding in de richting van kok, gastvrouw of gastheer. Dit doen ze door werkend leren en dus door praktijkervaring op te doen bij een van de vele horecabedrijven op Ameland. 
 

Mensen proosten op het terras van Hekseketel

VOORDELEN VAN DE HORECAOPLEIDING AMELAND ACADEMY 

Werkend leren is een groot onderdeel van de opleiding. Tijdens het leerwerktraject gaan de studenten één dag per week naar school voor theorievakken en ze werken vier dagen bij een leerbedrijf in de praktijk. Als student word je begeleid door een leermeester. Persoonlijke ontwikkeling staat bij ons voorop en elke student heeft zijn of haar eigen loopbaan. Het onderscheid zit hem in de kleinschaligheid, de extra aandacht, de kwaliteit van het onderwijs en verder in een aantal andere ingrediënten. 

 

Het is cruciaal dat leerlingen op het eiland kunnen wonen. Op Ameland regelt je werkgever je huisvesting! Voor ieder budget is er een mogelijkheid. Kamer, studio of appartement! Samen kijken wij wat het beste bij jou past. Ameland is een eiland met veel gezelligheid, mooie dorpen en bruisende horeca. Het eiland is ideaal als je van natuur, strand en ontspanning houdt. Vind je wandelen, paardrijden of mountainbiken leuk? Dan is dit de plek voor jou! Het unieke karakter van dit eiland krijgt een zichtbare plek in het onderwijs. Tijdens excursies leren de studenten van alles over lokale producten.

 

Elke leerling heeft een baangarantie en er is een doorstroommogelijkheid naar vervolgopleidingen. Tot slot heeft de opleiding een verkorte duur van één jaar in plaats van de gebruikelijke twee jaar. De leerlingen worden tijdens zo’n intensief leerwerktraject begeleid.

VOOR WIE IS DE AMELAND ACADEMY?

Met ons bijzondere concept willen we jongvolwassenen uit heel Nederland naar het eiland halen. Maar de Ameland Academy vindt het juist ook belangrijk om ruimte te bieden aan Amelandse jongeren die vanuit de middelbare school doorstromen naar het mbo en graag op het eiland willen blijven. Daarnaast bieden we Amelandse horecaprofessionals die passie hebben voor het vak en al een baan hebben in de horeca, de ruimte om een mbo-diploma te behalen. En we hebben plek voor omscholers die graag in de levendige horeca-industrie op Ameland aan de slag gaan. Maak elke dag een feestje van je werk!

 

De Ameland Academy is in 2019 opgericht door Stichting Horeca Ameland en is inmiddels uitgegroeid tot een samenwerkingsverband tussen talloze ondernemers, eilanders, politiek en onderwijs. De enthousiaste samenwerking resulteert in een duurzaam recept tegen vergrijzing en - als gevolg - tekorten op de arbeidsmarkt.

Kokin schuift gerecht naar voren, het gerecht is klaar om geserveerd te worden

-

ONBEKEND

Meld je aan voor de open dagen van de Ameland Academy via de aanmeldpagina. Ook is het mogelijk om een vrijblijvend telefonisch gesprek te plannen voor meer informatie of om een persoonlijk kennismakingsgesprek op een van de eilanden te plannen. 

bottom of page