top of page

ERVARINGEN: STUDENT KLAAS VOLGT DE MBO-OPLEIDING VAN DE AMELAND ACADEMY

Updated: May 3, 2023

Klaas (20) is een leerling van de Ameland Academy. Hij komt uit oorspronkelijk uit Drenthe en woont nu al 3 jaar op Ameland om daar de mbo-opleiding van de Wadden Academy te volgen. Klaas begon drie jaar geleden met niveau 2 tot gastheer en hoopt in september klaar te zijn met niveau 4. Hij vindt het erg fijn dat je bij deze mbo-opleiding de kans krijgt om drie niveaus in zo een korte tijd te behalen.WERKEN

Tijdens de gehele mbo-opleiding werkt Klaas bij leerbedrijf Eetcafé de boerderij: “Ik heb daar geleerd om met dienbladen te lopen, bestellingen op te nemen, en nu leer ik ook meer over het werk achter de schermen zoals spullen inkopen, de kassa afsluiten en combinatie van wijn & spijs.


Hetgeen wat Klaas het meest is bijgebleven van de dingen die hij heeft geleerd, zijn tafelbereidingen. Hij vertelt: “Het is bijzonder dat je aan tafel iets klaarmaakt voor een gast en gasten vinden het vaak een echte meerwaarde. Ook vind ik het leuk om iets te kunnen vertellen over de producten en om te kunnen vertellen waar de vis bijvoorbeeld gevangen is.”


LEREN

De mbo-opleiding is een bbl, dit maakt het mogelijk voor studenten om vier dagen in de week te werken en om één dag in de week naar school te gaan. Dit is ideaal voor praktisch ingerichte studenten die het fijn vinden om lerend te werken. Klaas vindt dit dan ook een van de grootste voordelen van de opleiding. Hij zou de mbo-opleiding zeker aanraden. Hij zegt hierover: “Ik vind het een goede opleiding en ik vind dat iedereen heel erg open staat om je van alles te leren.”


WONEN

Om de horeca-opleiding te kunnen volgen, woont Klaas op Ameland. Door zijn werk heeft hij veel leuke mensen ontmoet. Hij woont met een collega in een woning en is al volledig opgenomen in het eilandleven. De eilanders herkennen hem en zijn erg vriendelijk en open.


Hij vertelt het volgende over zijn leven op het eiland: “Het is hier heerlijk, niet te groot en niet te klein. En als ik vrij heb ga ik af en toe lekker naar het strand, want dat is hier bijna om de hoek. Dat is in Drenthe wel even anders.” Ook vertelt hij dat hij de vrijheid fijn vindt: “In het weekend kun je lekker op stap en je hebt veel leuke activiteiten die je kunt doen op het eiland: bijvoorbeeld naar het bos, zwemmen of bowlen.”Comentários


bottom of page