top of page

TEXEL ACADEMY

Student leert iets over een schelp- of schaaldier tijdens een excursie op Texel
Een student van de Texel Academy die bij Taveerne werkt

DE START VAN DE TEXEL ACADEMY

Texelse horecaondernemers zochten naar een oplossing tegen een tekort aan horecapersoneel. In 2018 kreeg de oplossing in Stichting Texel Academy zijn vorm. Zo ontstond er een innovatieve mbo-opleiding op het eiland die onderscheidend is van vergelijkbare opleidingen in het land. Studenten volgen tijdens deze horeca-opleiding theorielessen op school en ze doen praktijkervaring op bij een van de vele horecabedrijven op het eiland. Werken in de horeca is dan ook een groot onderdeel van de opleiding. De studenten behalen een diploma op mbo-niveau 2 én/of 3 opleiding in de richting van kok, gastvrouw of gastheer. 

De Texel Academy onderscheidt zich door de kleinschaligheid, de extra aandacht, de kwaliteit van het onderwijs en door een aantal andere ingrediënten. Zo kunnen de studenten op een campus op Texel wonen en elke student heeft een baangarantie aangezien de hoeveelheid openstaande vacatures. Daarnaast is er doorstroom mogelijk naar vervolgopleidingen en de mbo-opleiding heeft een verkort leertraject. Verder is er begeleiding om de leerlingen tijdens zo’n intensief jaar te ondersteunen. Tot slot krijgt het unieke karakter van de Wadden en Texel specifiek een zichtbare plek in het onderwijs. Geen enkel concurrerend initiatief kan namelijk het eilandleven als ingrediënt tot verleiding inbrengen.

De campus van de Texel Academy

WAAROM JIJ EEN EILANDER OP TEXEL

MOET WORDEN

Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland. Met bruisende horecagelegenheden is het de ideale plek om de mbo-opleiding tot kok of gastheer/-vrouw te volgen. In de vakantieperiodes stroomt het eiland vol met toeristen en is het dus fantastisch voor horecatijgers. Daarbij verdien je geld tijdens je opleiding door te werken in de horeca! Het leerwerktraject is daarom ideaal als je van aanpakken houdt.

De campus in Den Burg bestaat uit 20 ‘tiny houses’ waar jij en je medestudenten kunnen wonen. De woningen zijn ongeveer 35 vierkante meter groot en is van alle gemakken voorzien: een eigen keuken, toilet, badkamer en gecombineerde zit-/slaapkamer. Zo ga je gemakkelijk even naar je buurman/-vrouw om samen een film te kijken of lekker te koken. De campus is dichtbij school, het centrum en winkels. 

Op het eiland zijn sfeervolle restaurants, strandpaviljoens, vakantieparken, lunchrooms en cafés. Werken in de horeca kan nergens zo divers als hier. Na werktijd kun je uitgaan en met collega’s en vrienden, maar je kunt ook genieten van de prachtige  natuur, het strand en samen ontspannen.

VOOR WIE IS DE TEXEL ACADEMY?

Met ons unieke concept willen we jongvolwassenen uit heel Nederland naar het eiland halen, maar ook ruimte bieden aan Texelse jongeren die vanuit de middelbare school doorstromen naar het mbo en graag op het eiland willen blijven. Daarnaast bieden we Texelse horecaprofessionals die passie hebben voor het vak en al een baan hebben in de horeca, de ruimte om een diploma te behalen. Ook hebben we plek voor omscholers die graag in de dynamische gastvrijheidsindustrie op Texel aan de slag gaan.

Stichting Texel Academy is in 2018 opgericht door Texelse horecaondernemers en is inmiddels uitgegroeid tot een samenwerkingsverband tussen talloze ondernemers, eilanders, politiek en onderwijs. De enthousiaste samenwerking resulteert in een duurzaam recept tegen vergrijzing en tekorten op de arbeidsmarkt.

Kok is klaar met het maken van een bestelling en drukt een bonnetje op een pin

15

JUNI

Meld je aan voor de open dagen van de Texel Academy via de aanmeldpagina. Ook is het mogelijk om een vrijblijvend telefonisch gesprek te plannen voor meer informatie of om een persoonlijk kennismakingsgesprek op een van de eilanden te plannen. 

bottom of page